Fietspunt Knokke-Heist is slecht idee

Door de beslissing van federaal Minister Jacqueline Galant verdwijnen vele fietspunten aan NMBS-stations. Waaronder ook het fietspunt aan het station in Knokke (Heist en Duinbergen hebben geen fietspunt). De fietspunten werden door de overheid zelf georganiseerd, ze voerden fietsherstellingen uit en verhuurden ook fietsen.


N-VA Knokke-Heist pleit voor de heropening van het fietspunt, maar dan georganiseerd door de gemeente zelf. Wij, Jong VLD Knokke-Heist, vinden dat een slecht idee.

 

1. De gemeente dient geen concurrentie te voeren met haar eigen lokale handelaars

 

Heel wat ondernemers verdienen hun boterham met fietsverhuur tijdens de zomermaanden. De overheid zou daardoor een stuk broodwinning van deze hardwerkende mensen afnemen.

Ook stelt N-VA Knokke-Heist dat we met een fietspunt aan sociale tewerkstelling zouden doen, maar dit zou niet opwegen tegen het verlies van jobs in de privé of zelfs het eventuele sluiten van lokale zaken.

 

2. Er is in Knokke-Heist geen tekort aan deze diensten

 

Door het groot aantal ondernemingen die deze diensten aanbieden (12 die fietsen verhuren en 18 die fietsen herstellen), hebben we in onze gemeente hier zeker geen tekort aan. Ons belastingsgeld uitgeven aan een fietspunt zou dus zinloze verspilling zijn.

De lokale handelaars zitten mooi verspreid over de deelgemeentes, zodat onze inwoners overal toegang hebben tot fietsherstelling. Het fietspunt daarentegen, bevond zich enkel aan het station in Knokke. Dit was oneerlijk tegenover de andere deelgemeentes.

 

3. Fietsherstelling en –verhuur is geen taak van de overheid

 

Als het al geen taak van de NMBS is, waarom zou het dat dan wel van de gemeente zijn? De overheid is er om onze lokale economie te ondersteunen, niet om deze over te nemen. Onder het mom van sociale tewerkstelling zou de gemeente zichzelf zo elke taak kunnen toewijzen. We moeten hier als belastingbetaler altijd neen tegen zeggen.

 


Daarom roepen wij de OCMW-raadsleden van Knokke-Heist op om dit voorstel van N-VA Knokke-Heist niet goed te keuren.  Beter geven ze de voorkeur aan de lokale economie in plaats van een kleine winst op vlak van sociale tewerkstelling. Onrechstreeks zet men daardoor in op tewerkstelling bij lokale handelaars.

2 thoughts on “Fietspunt Knokke-Heist is slecht idee

Leave a Reply