Shop&Go: parkeerplaatsen voor kort winkelbezoek

Jong VLD Knokke-Heist zou graag gratis parkeerplaatsen voor korte winkelbezoeken in het parkeerbeleid opgenomen zien worden. Al enkele steden hebben ondertussen een systeem met sensor ingevoerd in hun parkeersysteem. Dit verlaagt niet enkel de parkeerdruk in, maar ook rond het centrum en de handelskernen. Dit zorgt voor een meerwaarde bij de lokale handelaars.

Hoe?

Door middel van een sensor op de parkeerplaats wordt er gedetecteerd wanneer er een auto staat. Daarna begint de sensor automatisch 30 of 15 minuten te registreren. Indien de auto er langer staat dan toegelaten, krijgt de parkeerwachter automatisch een melding en kan zo een parkeerboete gaan uitschrijven. Dit systeem heeft dus geen parkeerticket of blauwe schijf nodig. De sensor doet al het werk.

Reeds meerdere steden (Kortrijk, Koksijde, Waregem…) gingen ons voor en introduceerden deze sensoren en parkeerplaatsen onder de naam ‘Shop&Go’. Deze zorgden overal voor een positieve reactie van de lokale economie en consumenten.

De sensoren van Shop&Go-plaatsen slaan ook informatie op. Hierdoor krijgen we duidelijke cijfers over ons parkeerbeleid en kunnen we nattevingerwerk vermijden.

Waarom?

Stad Kortrijk merkt op dat de gemiddelde bezettingsgraad van zo’n plaats 45% is tussen 9u en 19u. Dit betekent dus dat ongeveer 1 op 2 van de Shop&Go-plaatsen vrij zijn tijdens de winkeluren.

Hiermee zou je dus in onze drukbezette rode zones een duidelijk onderscheid kunnen maken tussen lange en korte parkeerders. De korte winkelbezoekers zouden door Shop&Go minder lang moeten zoeken naar een plaats, waardoor er automatisch minder ‘zoekend’ verkeer is in het centrum. Hiermee los je de parkeerproblemen niet op, maar haal je wat druk van de ketel.

Ook de handelszaken die zich in de groene en oranje zones bevinden hebben baat met Shop&Go. Deze parkeerplaatsen zijn snel volzet door bewoners en lange bezoekers. Door enkele Shop&Go-plaatsen te introduceren, zorg je ervoor dat de handelszaken altijd een plaatsje hebben voor hun klanten.

Onduidelijkheid?

Bij dit systeem moeten we ook zorgen voor een duidelijk onderscheid tussen de reguliere en de Shop&Go-plaatsen. Kortrijk en Waregem doen dit door de plaatsen groen te maken en er Shop&Go-palen bij te plaatsen. In Koksijde schildert men de woorden Shop&Go op deze parkeerplaatsen en gebruikt men ook palen.


Elke stad die dit systeem reeds invoerde, heeft het Shop&Go-systeem al positief geëvalueerd. Knokke-Heist heeft nood aan creatieve oplossingen om de parkeerproblemen op te lossen. Met het Shop&Go-systeem kan men een beetje druk van de ketel halen en ondersteunt men de lokale economie. Knokke-Heist kan zo de eerste stap zetten naar het parkeerbeleid van de toekomst.

 

 

 

Voorzitter Jong VLD Knokke-Heist,

Nick Wenmaekers

 

Leave a Reply